Open Hours: Mon - Fri 8.00 am - 6.00 pm

IVAN MILENKOVIĆ: »PISMO OBEĆANE SMRTI«

Uskoro nova knjiga

U izdanju Centra i pod pokroviteljstvom našeg prijatelja gospodina Mirsada Ćemana narednih će dana biti objavljen esej »Pismo obećane smrti« u kojem Ivan Milenković, filozof iz Beograda, interpretira pjesmu Amira Brke »Oda kukavicama« (iz knjige »San mizantropa«, Travnik, 2022.).

Prošle jeseni Centar je objavio i Milenkovićevu knjigu »Glas i pismo: Dijalektika tmine Amira Brke«, a u recenziji za »Pismo obećane smrti« filozof Predrag Finci između ostalog kaže:

“Ivan Milenković ulazi u pjesmu Amira Brke, ali ne ‘uživljava’ se u djelo nego ga istražuje, iščitava i tumači. U stalnom vraćanju na isto, ovaj kritičar potvrđuje temeljitost istraživača i, propitujući misaonost Brkine pjesme, u njenom ritmu opaža ‘disanje’ pjesnika, jer je sama pjesma pjesnikov puls, tijelo, utjelovljenost. U svojoj analizi Milenković istražuje pjesnikovo iskustvo negativnog i njegovo ukazivanje na unutarnje proturječnosti junaštva koje stvaraju napetost, dramu ovog pjesništva kao takvog i, konkretno, Brkine »Ode kukavicama«. Na tragu Deleuzea, ovaj kritičar zagovara Razliku, nomadstvo i promjenu, pa je zato protivnik svake petrifikacije vrijednosti, a za to je nužna razgradnja ‘vječnih’, u osnovi ideoloških vrijednosti, čije odbacivanje znači odbacivanje ropstva, neslobode, dakle dezerterstvo kao čin hrabrosti. Milenkovićevo temeljno kritičarsko uvjerenje i teza-vodilja njegovog mišljenja o poeziji glasi: ključ za pjesmu je u pjesmi samoj. On tu tezu dosljedno provodi i tako samog čitatelja upućuje na najbolji put ka pjesništvu. U ovom slučaju ka pjesništvu Amira Brke.”

Prethodna »O ČEŽNJI ZA SLOBODOM«, PJESMA AMIRA BRKE

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.