Open Hours: Mon - Fri 8.00 am - 6.00 pm

»VEČERA SRIJEDOM«, NOVA KNJIGA AMIRA BRKE

Uskoro…

»VEČERA SRIJEDOM«, NOVA KNJIGA AMIRA BRKE

___________________________________________________

U izdanju Centra narednih dana će biti objavljena nova pjesnička knjiga Amira Brke naslovljena »Večera srijedom«. O vrijednosti ove knjige kazuju odlomci iz recenzija profesora Filozofskog fakulteta u Sarajevu Envera Kazaza i Muhidina Džanke, kao i odlomak iz pogovora najznačajnije balkanske književne kritičarke Ljiljane Šop.

DR. ENVER KAZAZ:

– Amir Brka je kanonski pjesnik bosanskohercegovačke i južnoslavenske književnosti. On je svoje pjesničko ime svrstao uz velikane kao što su Tin Ujević, Vasko Popa, Branko Miljković, Mak Dizdar, Ottó Tolnai ili Petar Gudelj. Majstor stiha, rime i metra, poetske slike, cjeline pjesme i poetske zbirke, Brka i u knjizi »Večera srijedom« dokazuje vlastito pjesničko umijeće. Uvjeren sam da u njoj postoje brojne antologijske pjesme i da će ona zauzeti jedno od centralnih mjesta južnoslavenskog pjesništva u cjelini.

DR. MUHIDIN DŽANKO:

– Preostaje mi da recenziju završim onom poznatom frazom da pjesničku knjigu »Večera srijedom« Amira Brke preporučujem za štampu. Pri tom, divim se daru i artističkome umijeću ovoga pjesnika koji uvijek iznova podiže ljestvicu vlastitih književnoestetskih dometa. To mogu samo istinski veliki pjesnici.

LJILJANA ŠOP:

– U pitanju je stvaralac koji sve što dotakne preobražava u veliku umetnost. […] Preuzimanje rizika od nerazumevanja bližnjih i okoline, kao i odvažnost i beskompromisnost u kritičkom sukobljavanju sa društvom i pojedincima i politikama koje čine nemogućim razuman, pristojan i etičan život na ovim prostorima, posebno od ratova devedesetih godina prošlog veka, sve su to neprestane, mada na prvi pogled usputne bitke čoveka i pesnika Amira Brke kojima krči svoj ljudski i pesnički put, ali i svoj pesnički i ljudski profil koji je za divljenje i poštovanje po svim merilima profesionalne objektivnosti.

Prethodna KOMEDIJA »MILKA I NEĐO«

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.