Open Hours: Mon - Fri 8.00 am - 6.00 pm

Uskoro nova knjiga KOJA OZARUJE UM I DUŠU

Iz naše izdavačke radionice narednih dana će se pojaviti knjiga Ivana Milenkovića »Glas i pismo: Dijalektika tmine Amira Brke« koja donosi tumačenje Brkine pjesme »Dijalektika timine; Todesfuge«. To je deseti ovogodišnji naslov u izdavaštvu Centra, a osma knjiga o pjesničkom stvaralaštvu Amira Brke.

Dr. Ivan Milenković (1965) je filozof po obrazovanju, prevodilac po vokaciji, kritičar po temperamentu. Knjigu »Filozofski fragmenti« objavio je 2011, a monografiju »Pohvala neslozi: Makijaveli protiv makijavelizma« 2018. godine. U domaćoj, regionalnoj i stranoj periodici objavljuje tekstove u rasponu od naučnih radova i ogleda, preko kritika, osvrta i recenzija, do slobodnih varijacija i po koje priče. Prevodi filozofske knjige s francuskog, a naročito je ponosan na prevode »Razlike i ponavljanje« Žila Deleza i »Politike prijateljstva« Žaka Deride. Bio je član NIN-ovog žirija od 2018. do 2021. godine. Urednik je govornog programa filmskog festivala Slobodna zona. Živi u Beogradu i radi kao zamjenik glavnog urednika Trećeg programa Radio-Beograda.

O ovoj obimom nevelikoj, ali izuzetno vrijednoj knjizi, profesor Enver Kazaz je u recenziji rekao i slijedeće:

Užitak je čitati ovu interpretaciju, jer Milenković ima i nesvakidašnji dar i znanje o poeziji, ali ne bilo kakvo, već filozofsko znanje. Zato on polazi od riječi, pojma i jezičke igre u Brkinoj pjesmi »Dijalektika timine; Todesfuge«. Da, o smrti je riječ, i o zaboravu, i to o onoj masovnoj, genocidnoj smrti, i o zaboravu koji karakterizira čovjekovu povijest. Suverenim analitičkim aparatom Milenković otkriva da se dijalektika tmine ukazuje kao logos Historije kojem se ne može umaknuti. Interpretacija lucidno razlučuje i odnos pjesnika i Nisima Albaharija, ratnog heroja koji pjesnika odvraća od pjesme, jer smatra da je i taj napor uzaludan. No pjesnik, u dijalogu s Albaharijem, uprkos sumnji u riječ, sliku i pojam, ispjevava antologijsku pjesmu – koja pamti i koja ozaruje naš um i dušu, baš kao što ih ozaruje i u etičke visine uzdiže ova sjajna Milenkovićeva interpretacija.

Prethodna “Svijet koji se skriva”, pjesma Amira Brke

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.