“Gospođica Julija” u Tešanj stiže u petak

U petak 30. juna s početkom u 19 sati Pozorište “Neretva” iz Konjica izvest će u Centru dramu Augusta Strindberga »Gospođica Julija«.

Veliki švedski književnik August Strindberg napisao je ovu dramu 1888, a premijerno je izvedena 1906. godine. »Gospođica Julija« jedno je od najznačajnijih Strindbergovih djela i tzv. nordijske drame, a predstavlja i jedno od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih djela u 20. stoljeću.

Radnja se odvija na imanju švedskoga grofa na Ivanjdan 1874. godine. Julija je grofova kćer koja, motivisana dosadom i nastojanjem da razbije moralne i druge barijere koje joj stvara njen položaj, započinje flert, a potom i ozbiljnu vezu sa Jeanom, slugom koji joj, uprkos niskoga društvenog porijekla, imponira svojim poznavanjem svijeta izvan grofovskog imanja. Da stvar bude komplikovanija, Jean je zaručen za služavku na dvoru.

Drama kazuje kako dvoje ljubavnika nastoje dominirati i manipulirati jedno drugim: Julija kao pripadnica više klase, a Jean kao muškarac, te kako će takva igra na kraju završiti sa tragičnim posljedicama…

Režija: Dino Kerić

Igraju: Samina Mujkanović, Dino Kerić i Lorena Trogrlić

Scenski pokret: Samina Mujkanović

Tehnička podrška: Adi Omić

Ulaz je 5 KM

Prethodna Otvorena izložba »Progressus fundus«

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.