Open Hours: Mon - Fri 8.00 am - 6.00 pm

Otvorena izložba »Progressus fundus«

VELIČANSTVENA UMJETNIČKA SVETKOVINA

U Centru je večeras otvorena izložba »Progressus fundus« koja sadrži odabrane radove iz vlasništva HKD Napredak. Ova izuzetna likovnomujetnička kolekcija donosi djela Gabrijela Jurkića, Mersada Berbera, Petra Šaina, Miroslava Bilaća, Mehmeda Zaimovića, Romana Petrovića, Ive Šeremeta, Afana Ramića, Mice Todorović, Maria Mikulića, Romana Petrovića, Ede Murtića, Nade Pivac, Ljube Laha, Franje Likara, Ismeta Rizvića, Adalberta Ade Opića, Milana Vasiljevića, Seida Hasanefendića, Božidara Jakca, fra Petra Perice Vidića, Nedžada Ibrišimovića i drugih istaknutih bosanskohercegovačkih, hrvatskih i slovenskih umjetnika.

Uvodnu riječ imao je direktor Centra, koji je izrazio radost i uvjerenje da se, uz izložbu Safeta Zeca koju je Centar priredio 2014. godine, radi o najznačajnijoj među gotovo 150 izložbi što ih je ova ustanova priredila. Zahvalio je na dobroj volji poslenicima Napretka i Načelniku Općine Tešanj koji je pokrovitelj izložbe.

Potom se obratio Franjo Bratić, član središnje uprave i predsjedik usorske podružnice Napretka. Pored ostalog, naglasio je da je izložba priređena u povodu 120-te godišnjice osnutka HKD Napredak, te da je do sada prezentirana u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Usori.

O izloženim umjetninama konkretnije je govorio ugledni likovni stvaralac Drago Handanović, koji je uz ostalo kazao da je posrijedi vrhunski likovnoumjetnički događaj kakav se rijetko može vidjeti i u velikim evropskim gradovima.

Vrijedi zabilježiti i to da je posebno srdačnim od svih prisutnih aplauzom pozdravljen i Tonko Rajkovača, Tešnjak koji je doktor arheologije sa angažmanom na Univerzitetu u Cambridgeu.

Izložba ostaje otvorena do 27. jula.

(Fotografije: Nasira Galijašević i Salih Ahmić)

Prethodna Otvorenje izložbe “Progressus Fundus”

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.