Open Hours: Mon - Fri 8.00 am - 6.00 pm

Uz osamdeset godina Ivana Lovrenovića

Ivan Lovrenović navršio je 80-tu godinu života. Ovaj “vlasnik” samosvojnoga, obimnog i raznorodnog djela, jedan od najvećih stvaralaca što su ih uopće imale bosanskohercegovačka i hrvatska književnost, rođen je u Zagrebu 18.4.1943. godine, a živi u Sarajevu.

Uz rođendansku čestitku, Lovrenovićeva bibliografija i dvije pjesme objavljene su jučer prigodno na portalu Polis.ba (https://polis.ba/rodendanska-cestitka-ivanu-lovrenovicu/), a ovdje ćemo, ne skrivajući ponos, podsjetiti na to da je Lovrenovićev opus do sada najvrednije kritičko obasjanje dobio zahvaljujući znanstvenom skupu koji smo, povodom 75 godina od njegova rođenja, organizirali 7. i 8. decembra 2018. godine, u manifestaciji Dani grada Tešnja. Naredne godine objavili smo i zbornik koji sadrži radove Envera Kazaza, Miljenka Jergovića, Ljiljane Šop, Nebojše Lujanovića, Edina Pobrića, Alme Skopljak, Davora Beganovića, Anise Avdagić, Nerzuka Ćurka, Esada Delibašića, Milorada Popovića, Josipa Mlakića, Drage Bojića, Ivana Šarčevića, Ivice Đikića, Amira Brke, Tihomira Brajovića, Magdalene Blažević, Strahimira Primoraca, Stanka Lasića, Ammiela Alcalaya, Ive Goldsteina i Petra Gudelja.

Pokrovitelj skupa i zbornika bio je Načelnik Tešnja gosp. Suad Huskić, a donosimo (pa – kome pravo, kome krivo!) i mnogostruko indikativnu Lovrenovićevu reakciju na pismo kojim mu je 5.12.2017. direktor Centra saopćio namjeru/prijedlog o organizaciji navedenog skupa:

“Prvo: šokiran sam! Kao da govoriš o nekome drugom čovjeku.

Drugo: polaskan sam, pa mi se odmah javlja neki skeptični crv, koji kaže: čim si polaskan, nešto tu nije dobro…

Treće: pošto sam polaskan zato što to predlaže Amir Brka, i što je cijela stvar locirana u Tešanj (a ne, recimo, u Sarajevo), onda – da, pristajem, hvala najljepša!”

Prethodna Omaž Rifatu Kantiću Kiki i izložba pozorišnih plakata

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.