Open Hours: Mon - Fri 8.00 am - 6.00 pm

Omaž Rifatu Kantiću Kiki i izložba pozorišnih plakata

Centar za kulturu i obrazovanje Tesanj

U Centru je danas (14. april) održan program u kojem je otvorena izložba plakata povodom 70 godina osnivanja Pozorišta u Tešnju i predstavljena knjiga Amira Brke »Kikina tešanjska Talija« koja je napisana kroz prizmu sjećanja autora na Rifata Kantića – uz 80-tu godišnjicu rođenja ove iznimne ličnosti, a objavljena je u izdanju Centra i pod plemenitim pokroviteljstvom tešanjskog poduzetnika Harisa Sejdića.

O povijesti tešanjskog pozorišta i prezentiranim plakatima govorio je aktualni predsjednik Upravnog odbora ovog udruženja Haris Agić, a nakon njega se obratio Načelnik Općine gosp. Suad Huskić, koji je i otvorio izložbu.

Drugi dio programa prerastao je u omaž Rifatu Kantiću: bilo je to ne samo predstavljanje spomenute knjige nego je, kroz emotivna izlaganja najvrsnijeg tešanjskog likovnog umjetnika Hasana Mehinovića i prof. dr. Edhema Muftića, dosezalo do dirljivih razina u sjećanjima na neponovljivu pojavu kakvu je predstavljao Kiko.

Pored profesora Muftića, o knjizi je govorio i raniji Načelnik Tešnja ugledni intelektualac Fuad Šišić, a iz njihovih izlaganja izdvajamo slijedeće:

EDHEM MUFTIĆ

“Renomirani književnik Amir Brka i njegov prijatelj i saradnik Rifat Kantić Kiko su čestiti i dostojanstveni ljudi, za kakvima čezne i žudi zemlja Bosna, njeni građani i narodi na putu otrežnjenja i ozbiljenja, u društvenom procesu – na trnovitom putu koji moramo uspješno savladati. U tome nam snagu i putokaz daju karakteri i protagonisti kakvi su entuzijasta Rifat Kantić Kiko i autor ove izvanredne studije književnik Amir Brka.”

DR. EDHEM MUFTIĆ

“Amir je, kao što znamo, napisao mnogo djela prvorazredne književne i društvene važnosti. Ali ova knjiga, iako ne jedina, nekako posebno otkriva tu brigu za kulturno-historijsko naslijeđe. Smatram da ona, pored svega ostalog, ima osobit značaj u tome što Rifatu Kantiću odaje itekako zasluženo priznanje za sve što je učinio za tešanjsku zajednicu i što će, kako se i Amir nada, ‘biti prilog na tasu ovostrane pravde za tu jedinstvenu ličnost’. A nama živima, kao i budućima, ova knjiga predstavlja i poziv da budemo bolji ljudi.”

FUAD ŠIŠIĆ

Na kraju programa obratio se i Ishak Kantić, Rifatov sin, koji je u ime porodice zahvalio Amiru Brki na djelu koje je večeras predstavljeno, a potom je profesor Muftić pročitao i svoju pjesmu o Kiki koju je, likovno dizajniranu i uramljenu, darovao Iski Kantiću.

Ukupno uzevši, bilo je ovo veče za nezaborav, a vrlo nadahnuto vodila ga je članica Pozorišta Dunja Šišić. Uza sve ostalo, neka bude zabilježeno da je ovo bio jedan od iznimno rijetkih javnih događaja kojemu su prisustovala tri tešanjska Načelnika, jer je nazočan bio i profesor Adem Huskić, što govori o vrijednosti čina i pijetetu prema nezaboravnom Rifatu Kantiću Kiki…

Fotografije: Nasira Galijašević

Prethodna Otvorenje izložbe i promocija knjige

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.