Open Hours: Mon - Fri 8.00 am - 6.00 pm

Obilježen 4. april, Dan otpora fašizmu

Predstavljena knjiga »Presretnuti razgovori: pripreme za rat«

Danas je u Centru, u programu obilježavanja općinskog praznika Dana otpora fašizmu, predstavljena knjiga Hikmeta Karčića, Emira Suljagića i Seada Turčala »Presretnuti razgovori: pripreme za rat«. Nakon uvodne riječi direktora Centra i obraćanja Načelnika Tešnja gospodina Suada Huskića, o knjizi su govorila dva njena autora – dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu prof. Turčalo i dr. Karčić – a zatim i dr. Muamer Džananović koji je, kao i dr. Karčić, naučni suradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Knjigu su krajem proše godine objavili Fakultet političkih nauka i Memorijalni centar Srebrenica. Riječ je o 50 obrađenih i objavljenih razgovora koje su početkom 1990-ih vodili lideri srpskog nacionalističkog pokreta iz Beograda i Bosne i Hercegovine, dok još oko 200 takvih razgovora, koje su “hvatali” radnici Službe državne bezbijednosti Republike Bosne i Hercegovine, ostaje za objavljivanje u narednom periodu. Pored stenograma ovih razgovora, knjiga donosi i tri uvodne studije iz pera svojih autora.

Pored svega ostalog zbog čega knjiga ima veliki značaj, na promociji je naglašeno da ovi razgovori otkrivaju plan uništenja naše zemlje radi stvaranja velikosrpske države i nedvosmisleno ekslipiciraju namjeru izvršenja genocida nad Bošnjacima.

Fotografije: Nasira Galijašević

Prethodna Svjedočanstvo o planiranju agresije i genocida

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.