Open Hours: Mon - Fri 8.00 am - 6.00 pm

Predstavljen “San mizantropa” Amira Brke

U Centru je 15. augusta predstavljena nova pjesnička knjiga Amira Brke »San mizantropa«. Pokrovitelj i ovog čina kao dijela programa Ljeta u Tešnju bila je Općina Tešanj. Na početku se prisutnima obratila dr. Almina Alagić, pomoćnica Načelnika i predsjednica Programskog savjeta manifestacije, a o knjizi su govorili Enes Škrgo, kustos Rodne kuće Ive Andrića i glavni urednik izdavačke kuće »Dram radosti« iz Travnika koja je objavila ovu knjigu, dr. Ivan Milenković, filozof i književni kritičar iz Beograda, te dr. Enver Kazaz, književni kritičar iz Sarajeva.

Enes Škrgo je govorio o »Dramu radosti«, istaknuvši da su s velikim zadovoljstvom doživjeli mogućnost da već na početku svoga djelovanja objave ovu izuzetnu knjigu nesumnjivo najistaknutijeg savremenog bosanskohercegovačkog pjesnika.

Posebno nadahnuto i od prisutnih sa oduševljenjem prihvaćeno bilo je izlaganje dr. Milenkovića, jednog od najuglednijih intelektualaca na južnoslavenskom prostoru. On je ustvrdio da je riječ o čudesnom i apsolutno jedinstvenom pjesniku, nevjerovatnog dara, znanja i umijeća, te da je, otkako prati poeziju Amira Brke, imao želju da posjeti Tešanj, grad za koji ranije nije znao ni da postoji.

Profesor Kazaz je pored ostalog naglasio da je »San mizantropa« jedna od najznačajnijih poetskih knjiga našeg vremena i da je Brka majstor izgradnje poetske slike i rime, ali i majstor poetskog mišljenja, koji je u ovoj knjizi potvrdio najviše mjesto među savremenim poetskim klasicima na južnoslavenskom govornom području.

Sam autor je pročitao nekoliko pjesama iz svoje knjige, a ovom iznimnom književnom događaju su prisustvovali i gosti iz Travnika: direktorica Zavičajnog muzeja Fatima Maslić, historičar dr. Dženan Dautović i Sandra Velte koja ovu knjigu Amira Brke potpisuje u ime izdavača.

Prethodna Promocija knjige “San mizantropa” Amira Brke

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.