Open Hours: Mon - Fri 8.00 am - 6.00 pm

MUHIDIN DŽANKO: »GRADU TEŠNJU U KNJIŽEVNE POHODE«

Uskoro nova knjiga

U izdanju Centra narednih dana pojavit će se i knjiga Muhidina Džanke »Gradu Tešnju u književne pohode«. Autor je profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a ova knjiga donosi zbir njegovih ogleda i kritičkih osvrta koji su, kako sâm kazuje u Uvodnom slovu, “napisani uz naučne i stručne skupove o piscima i kulturnim djelatnicima, ili promotivna slova o knjigama koje je u posljednja dva i po desetljeća organizirao Centar za kulturu i obrazovanje u Tešnju”.

Svoju duboku vezu sa Tešnjem autor naznačava na slijedeći način:

“U tom lijepom bosanskom gradu i ja sam književno rođen, jer sam upravo tu objavio svoje prve knjige: zbirku kritičkih ogleda ‘Strah od teksta’ i biografsku dramu ‘Sredinom džade’. Zato grad Tešanj ima poseban značaj u mome životu, tim prije što u njemu živi i stvara izuzetan pisac i kulturni pregalac Amir Brka, moj prijatelj i kolega iz studentskih dana. Bez Amira ne bi bilo moje veze sa Tešnjem, pa tako ni ove knjige.”

Iz pogovora dr. Nehrudina Rebihića, također profesora sarajevskog Filozofskog fakulteta, za ovu priliku izdvajamo slijedeći odlomak:

“Iako mali grad po geografskim i demografskim kriterijima, Tešanj se nametnuo kao sukus i sinegdoško-metonimijska slika kulturnog i književnog života u Bosni u proteklih dvadeset godina. To je grad, kako svjedoči i ova knjiga, u kojem su se naučno raskrivali različiti slojevi bosanskohercegovačke kulturne i književne prošlosti te afirmirali i intelektualno oblikovali svi oni koji su trebali biti ‘generali’ sadašnjosti. Dakle, ono što je u prošlosti za hrvatsku kulturu bio Dubrovnik, to je, u proteklih dvadeset godina, za bosanskohercegovačku Tešanj. Stoga je bilo sasvim prirodno da se profesor Muhidin Džanko, kao pasionirani istraživač književne i kulturne prošlosti Bosne, susretne s Tešnjem i bude osvojen kao – da parafraziramo Jana Berana – i svaki osvajač koji je u njega došao.”

Prethodna POSJETA ĐAKA MUJEZINOVIĆEVOJ IZLOŽBI

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.