Open Hours: Mon - Fri 8.00 am - 6.00 pm

MIRO LAZOVIĆ GOST PRAZNIČNE TRIBINE

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Centru je večeras održana javna tribina s temom »Bosna i Hercegovina juče – danas – sutra«. Gost je bio Miro Lazović, nekadašnji predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine i aktuelni predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990. Na početku se obratio i Načelnik Općine Suad Huskić koji je, pored ostalog, prisutnima čestitao ovaj veliki državni praznik.

Lazovićevo izlaganje pobudilo je naročitu pažnju kod prisutnih već i zbog toga što je posrijedi ličnost koja je iz prve ruke, kao direktni akter, kazivala o zbivanjima iz vremena referenduma o nezavisnosti održanog 29. februara i 1. marta 1992, te o dramatičnim ratnim godinama i turbulentnim poratnim vremenima.

Naglasio je da su i danas itekako živi i djelatni velikodržavni koncepti iz susjedstva, kao i unutarnje divergentne tendencije, ali da veliki problem također predstavljaju kriminal i korupcija koji razaraju potencijale naše zemlje. Ipak, izrazio je nepokolebljivo uvjerenje da će Bosna i Hercegovina nadići sve izazove koji je opeterećuju i da će svoj smiraj pronaći u euroatlantskim integracijama.

U diskusiji je sudjelovao znatan broj prisutnih, a svi su izražavali i veliko zadovoljstvo što je upravo takva ljudska i politička veličina kakva je Miro Lazović danas ovim povodom u Tešnju.

(Fotografije: Nasira Galijašević)

Prethodna Tribina povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.