Open Hours: Mon - Fri 8.00 am - 6.00 pm

In Memoriam: PREMINUO PROFESOR ESAD ZGODIĆ

Danas je u Sarajevu u 74. godini preminuo profesor emeritus Fakulteta političkih nauka Esad Zgodić, jedan od najuglednijih suvremenih bosanskohercegovačkih intelektualaca i, kako ističe dekan Fakulteta političkih nauka dr. Sead Turčalo, “najznačajniji bh. politolog u posljednje tri decenije”.

Dr. Zgodić rođen je 24.11.1950. godine u Goraždu. U Doboju je završio osnovnu školu i gimnaziju, a filozofiju i sociologiju diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Doktorirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gdje je predavao Opću politologiju i Historiju socijalne i političke misli u Bosni i Hercegovini. Predavao je i na sarajevskom Filozofskom fakultetu. Bio je član redakcije časopisa »Lica«, »Sveske« i »Značenja«, te glavni urednik časopisa »Socijaldemokrat« i »Godišnjaka« Bošnjačke zajednice kulture Preporod.

Od 1974. zaposlen je u Centru za društveno-političko obrazovanje dobojskog Radničkog univerziteta, a tokom 1980-ih godina radio je u Centralnom komitetu Saveza komunista Bosne i Hercegovine. Jedan je od utemeljitelja Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine. Sa dr. Nijazom Durakovićem, Zgodić je i autor privremenog i stalnog programa SDP-a. Od 1992. do 1995. bio je član Predsjedništva SDP-a. Bio je i član i predsjednik sarajevskog Gradskog odbora SDP, a potom i član Kantonalnog odbora SDP Sarajevo.

Ovom viješću istinski smo ožalošćeni i mi u Centru za kulturu i obrazovanje, jer nam je profesor Zgodić bio drag prijatelj i dragocjen suradnik. Rado je sudjelovao u predstavljanju brojnih knjiga i na tribinama koje smo organizirali, a s ponosom ističemo i da su, od 36 njegovih knjiga, 3 objavljene u našem izdanju: »Studije i intervjui« (2002), »Dobojski radovi. Iz arheologije nestalog svijeta« (2003) i »Realpolitika i njeni protivnici« (2008).

smart
Prethodna ABDULVEHHAB ILHAMIJA, BOSANSKI SOKRAT

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.