Open Hours: Mon - Fri 8.00 am - 6.00 pm

Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Amir Brka

IZNIMNA VRIJEDNOST KNJIGA DR. AMIRA KLIKE

U programu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine Centar je sudjelovao predstavljanjem knjiga dr. Amira Klike (rođenog u Jajcu 1975.) »Rat u srednjoj Bosni 1992-1994. godine« i »Jajce 1992: Opsada i odbrana kraljevskog grada«.

Govoreći o ovim knjigama, general Fikret Ćuskić i doc. dr. Ermin Kuka istaknuli su da su posrijedi djela u čiji je nastanak autor uložio ogroman istraživački trud, te da one imaju izniman značaj za razumijevanje uzroka i toka ratnog sukoba Armije RBiH i HVO-a u srednjoj Bosni (prostor u kojem autor tretira i tešanjska ratna zbivanja), kao i za opsadu i odbranu Jajca, grada koji je pod srpsku okupaciju pao koncem oktobra 1992. godine. Također je naglašeno da je dr. Kliki, historičaru iz sarajevskog Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, imperativ bila isključivo istina i da su svi događaji predočeni na temelju relevantne dokumentarne građe, bez improvizacija koje bi smjerale ka bilo kakvim iskrivljenjima ili jednostranosti.

Svakom od prisutnih građana autor je darovao primjerak knjige »Jajce 1992.«, a Načelniku Općine Tešanj gosp. Suadu Huskiću, kao znak zahvalnosti za podršku u njegovom naučnom radu, poklonio je i sliku akademskog slikara Samira Hažbića, osnivača i voditelja Gradske galerije u Jajcu.

(Fotografije: Nasira Galijašević)

Prethodna PROMOCIJA KNJIGA DR. AMIRA KLIKE

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.