Open Hours: Mon - Fri 8.00 am - 6.00 pm

Obilježen 9. septembar, Dan oslobođenja od fašizma

SUNČANI ODSJAJI I BOSANSKI PRAVOPIS

U programu obilježavanja općinskog praznika 9. septembra – Dana oslobođenja od fašizma – Centar je sudjelovao dvama iznimno vrijednim događajima. U petak je otvorena 5. samostalna izložba Mirsade Kadribašić, a u subotu je predstavljen »Bosanski pravopis« Refika Bulića.

Mirsada Kadribašić porijeklom je iz Tešnja, diplomirana je ekonomistica, živi i radi u Sarajevu. Uz uspješnu poslovnu karijeru, svoju strast prema umjetnosti iskazuje kroz akvarel i izradu keramike. Ostvarila je zapaženu umjetničku afirmaciju, a tešanjskoj je publici svojom 1. samostalnom izložbom predstavljena upravo u našoj ustanovi 2019. godine. I ovoga puta izložena je kolekcija njenih akvarela nazvana »Sunčani odsjaji«, o kojoj je nadahnuto i vrlo kompetentno govorio Mehmed Džananović, profesor umjetnosti i također likovni stvaralac. On je ustvrdio da se radi o izuzetnom daru, ali i o fascinantnom umijeću likovnoga izražavanja. Izložba ostaje otvorena do 24. septembra. (Prilog iz Tešanjske hronike Smart TV: https://www.youtube.com/watch?v=WYH3Tb8ob0Y)

»Bosanski pravopis« Refika Bulića, redovnog profesora Filozofskog fakulteta u Tuzli, predstavlja u svakom smislu grandiozno djelo. To je ocjena koju su na promociji ove knjige izrekli i iz različitih aspekata argumentirali ugledni profesori Univerziteta u Sarajevu dr. Ismail Palić, dr. Mirela Omerović i dr. Halid Bulić. Autor je Tešnjacima poznat i po tome što je njegova doktorska dizertacija opservirala jedan jezički specifikum ovoga prostora, a 2013. godine je i objavljena u našem izdanju – sa naslovom »Ekavsko-jekavski govori tešanjsko-maglajskoga kraja«. Općina je kupila primjerke »Bosanskog pravopisa« za sve tešanjske škole i za Biblioteku, pa je na kraju promocije dr. Bulić, nakon obraćanja Načelnika Suada Huskića, ove primjerke i uručio onim predstavnicima navedenih ustanova koji su bili prisutni.

(Fotografije: Salih Ahmić i Nasira Galijašević)

Prethodna Promocija »Bosanskog pravopisa« dr. Refika Bulića

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.