Open Hours: Mon - Fri 8.00 am - 6.00 pm

Održan čas historije o opsadi 24.6.1993. – 19.3.1994. godine

PLANIRANO JE POTPUNO ISTREBLJENJE STANOVNIŠTVA

U Centru je sinoć (3. august) održan čas historije povodom 30 godina od početka opsade zone odgovornosti Operativne grupe 7 jug Armije Republike Bosne i Hercegovine. Potpuna neprijateljska vojna opsada ove teritorije uspostavljena je 24. juna 1993. (kada se 111. brigada HVO Žepče priključila velikosrpskom agresoru) i trajala je do 19. marta 1994. godine.

Govorili su Mustafa Cerovac, koji je u to vrijeme bio komandant Operativne grupe 7 jug, i Sakib Kurtić, tada komandant 1. tešanjske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Kao starješina Armije i naučni radnik – publicista, Sakib Kurtić je o ovoj temi već vrlo kompetentno i govorio i pisao, pa je ovoga puta posebnu vrijednost imalo to što je svoja pouzdana svjedočenja i suverene opservacije, na momente i intrigantne, pa i zapanjujuće informacije o nekim unutrašnjim zbivanjima, prvi put u javnosti iznio Mustafa Cerovac kao tadašnji glanokomandujući svih oružanih snaga na ovom prostoru. Njegovo izlaganje trajalo je gotovo cijeli sat i bilo je popraćeno ogromnim zanimanjem prisutnih.

Nedvosmisleno je zaključeno da je posrijedi period koji je za opstanak ovdašnjeg stanovništva predstavljao najveću opasnost u cjelokupnoj prošlosti, jer je plan udruženih neprijatelja bio da se izvrši genocid – da se počini “Srebrenica prije Srebrenice”, kako je kazao komandant Cerovac. Međutim, ovaj period je i pokazatelj da se mudrošću, dobrom organizacijom, hrabrošću i osloncem prije svega na vlastite snage mogu ostvariti pobjede u svakoj situaciji, pa tako i u onim iskušenjima koja se pred nas mogu eventualno postaviti u budućnosti.

(Fotografije: Salih Ahmić)

Na posljednjoj fotografiji: Sakib Kurtić i prof. dr. Dželal Ibraković,

22.6.2013, tribina u Centru povodom 20 godina od početka opsade

Prethodna 30 godina od početka neprijateljske opsade

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.