ENVER KAZAZ: »TROJANSKO DOBA«


Iz naše izdavačke radionice narednih dana će se pojaviti i 190-ta knjiga. Riječ je o izuzetnoj stihozbirci Envera Kazaza »Trojansko doba«.

Autor je profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i nesumnjivo najznačajniji suvremeni književni historičar u našoj zemlji, ali i vrhunski pjesnički stvaralac. Ovo je njegova sedma pjesnička knjiga, a treća koja izlazi u našem izdanju.

Recenzije su napisale dr. Anisa Avdagić i dr. Alma Skopljak, a Ljiljana Šop je u pogovoru knjige kazala i slijedeće:

“Onako kako Homerovi epovi postaju glavni izvor za proučavanje i razumevanje ‘mračnog doba’, tako Kazazovo viđenje Homerovih junaka i preispitivanje njihove uloge i smisla u našem poimanju sveta doprinosi da maske i laži današnjice postaju prozirne i nedelotvorne. Na čudesan način se obelodanjuje laž o savremenom svetu kao kruni progresa, zavaravanje o naučnom i tehnološkom razvoju koji vrhuni veštačkom inteligencijom, ekonomskim bumovima i slično, manipulacija lažnim optimizmom, demonstracija sile, virtuelnih igara i još malo pa ozakonjenog divljaštva, teror beznačajnog procenta moćnika i bogataša nad ogromnom većinom savremenog roblja.”

Prethodna Koncert klasične muzike

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.