»Odbrana svetlosti od tame«

Sinoć je u Centru promovisana knjiga Ljiljane Šop »Odbrana svetlosti od tame, poetski univerzum Amira Brke«. O knjizi su govorili dr. Enver Kazaz, autor studije “Trijumf svjetlosti” koja je u knjizi objavljena kao pogovor, dr. Alma Skopljak i sama autorica.

Pored ostalog, profesorica Skopljak kazala je kako je “stvaralaštvo Amira Brke, bez obzira na život u malome gradu, maloj zemlji, malom jeziku, za Ljiljanu Šop dijalog sa pjesnicima svijeta, u kojem Tešanj i tešanjski pjesnički bard ravnopravno stoje sa drevnim, važnim, velikim i poznatim civilizacijskim centrima. Svijet izuzetnih pjesnika ona ne vrednuje veličinom njihovih gradova, zemalja i jezika već prisustvom pitanja o smislu i apsurdu života i smrti, egzistencijalnoj tjeskobi, o individui naspram mase, o pitanjima identiteta individue i zajednice, o metafizičkim pitanjima od Aristotela do danas.”

Profesor Kazaz je naglasio da je “ova knjiga kritički susret onih među najboljima u našem jeziku: velike kritičarke sa djelom velikog pjesnika. Zato je ona vrhunski trijumf poezije i kritike, uz to poetske kritike u najboljem smislu tog pojma, te dokaz da univerzum kreacije u jeziku stalno širi svoje granice. Knjigom je obuhvaćen ukupan Brkin opus, a svaki njegov dio dobio je svoju analizu, vrijednosnu ocjenu, svoj literarni kontekst, zatim i kanoniziranje ovog pjesnika koje prelazi preko granica našeg četveroimenog jezika i Brku smješta u vrhove polijezične svjetske književnosti.”

Ustvrdivši da Amir Brka pripada vrhovima savremene evropske, pa stoga i svjetske poezije, Ljiljana Šop je rekla da se ovoj knjizi raduje više nego svim svojim prethodnim knjigama, te dodala: “Moglo se i ne dogoditi to ‘divno čudo’ da se Amir i ja upoznamo u Beogradu pre dve decenije, ali ja to već odavno ne mogu ni zamisliti, kao što ne mogu zamisliti svoj duhovni, intelektualni, profesionalni život bez njegovih knjiga. Razmišljajući i pišući o njima svih ovih godina, zapravo sam vodila beskrajni dijalog s njihovim autorom, a tražeći ključ za razumevanje njegovih stavova i ideja i te kako preispitivala sopstvene predstave o svetu, istoriji, umetnosti, filozofiji, religiji, jeziku…”

(Fotografije: Salih Ahmić)

Prethodna Neša Galija održao koncert u Tešnju

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.