"Odbrana svetlosti od tame, poetski univerzum Amire Brke"

U petak 19. maja s početkom u 18 sati u Centru će biti predstavljena knjiga Ljiljane Šop »Odbrana svetlosti od tame, poetski univerzum Amira Brke«. Sudjelovat će dr. Enver Kazaz, dr. Alma Skopljak, dr. Muhidin Džanko i autorica.

Iz studije profesora Envera Kazaza koja je u knjizi objavljena kao pogovor:

“Knjiga Ljiljane Šop nastajala je tokom dvadesetogodišnjeg kritičkog praćenja poetskog i proznog djela ovog autora, koji danas spada u najznačajnije pjesnike policentričnog južnoslavenskog jezika što se različito imenuje i standardizira. Ljiljana Šop je iznimno zanimljiva kritičarka, koja pripada samom vrhu književne kritike na južnoslavenskom prostoru. Otud ova knjiga jest kritički susret onih među najboljima u našem jeziku: velike kritičarke s djelom velikog pjesnika. Zato je ona vrhunski trijumf poezije i kritike, uz to poetske kritike u najboljem smislu tog pojma, te dokaz da univerzum kreacije u jeziku stalno širi svoje granice, bez obzira na činjenicu da su i poezija i kritika, ona pogotovu, danas marginalizirane u kulturnom i ukupnom društvenom kontekstu. […]

Dakle, knjigom je obuhvaćen ukupan Brkin opus, a svaki njegov dio dobio je svoju analizu, vrijednosnu ocjenu, svoj literarni kontekst, zatim i kanoniziranje pjesnika koje prelazi preko granica našeg četveroimenog jezika i Brku smješta u vrhove polijezične svjetske književnosti.”

Dobro došli…

Prethodna Crtež Sanjina Lugića i sonet Amira Brke

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.