TIN UJEVIĆ: »MUSA ĆAZIM ĆATIĆ«

U našem izdanju upravo je objavljen esej Tina Ujevića o Musi Ćazimu Ćatiću, koji je prvi put štampan 1936. u sarajevskom časopisu »Novi behar«, zatim 1965. u 7. knjizi Ujevićevih »Sabranih djela« i u 2. knjizi Ćatićevih »Sabranih djela« objavljenih 1968. godine u Tešnju. Ovim izdanjem tog iznimno vrijednog Ujevićevog eseja obilježavamo 145. godišnjicu Ćatićeva rođenja.

Knjiga sadrži i pogovor dr. Envera Kazaza, nesumnjivo najpouzdanijeg poznavatelja Ćatićeva opusa (njegovu studiju »Musa Ćazim Ćatić – književno naslijeđe i duh moderne« Centar je objavio 1997. godine). U pogovoru profesor Kazaz između ostalog piše: “Tu je cio Ćatić, onaj iz života i onaj iz djela, kako ga je vidio Ujević kao saputnik iz dviju zagrebačkih godina, 1909. i 1910. […] Možda bi i bez Ujevića Ćatić bio kanoniziran, ali Ujevićev esej ostaje neporeciv i sija u književnoj kritici kao gesta genija koji uzdiže mrtvog prijatelja u književni kanon.”

Knjiga će u Centru biti predstavljena u nedjelju 12. marta (na Ćatićev rođendan) u 14,30 sati, uz otvorenje manifestacije Tešanjsko proljeće i izložbe Udruženja likovnih umjetnika »Likum« iz Brčkog. Svakom posjetiocu darovat ćemo primjerak knjige.

Prethodna Nove filmske predstave

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.