Suorganizacijski sa Hrvatskim kulturnim društvom Napredak Tešanj, u petak je u Centru predstavljena knjiga Ivice Budulice Strikana »Tisuću i još ba(lala)jki«. Nakon uvodne riječi direktora Centra Amira Brke, program je vodio predsjednik tešanjskog Napretka Ivan Duvnjak, a o knjizi su govorili pjesnik Franjo Bratić, inače i predsjednik usorske podružnice Napretka koja je objavila knjigu, ugledni književnik iz Viteza Anto Zirdum, te sâm autor, dok se za muzičke trenutke pobrinuo Suad Livnjak.

Ova Strikanova knjiga donosi tekstove, prije svega pjesničke i prozne, koji su tokom rata objavljivani u listu “Usora”. Oni su tada i najavljivali i potvrđivali jedan izniman književni talenat, a iz današnje perspektive se, bez ikakve dvojbe, može kazati da je posrijedi knjiga koja uzornije nego ijedna druga svjedoči o tom neupamćeno teškom periodu na našem prostoru. Naravno, kroz autorsku transpoziciju zbivanja u literarni tekst, onako kako književnost, prelamajući stvarnost kroz prizmu kreativne osobnosti, i postaje umjetničkom vizijom.

Ideju i rad na uobličenju knjige predočio je njen priređivač Franjo Bratić, istakavši da je na ovaj način dat i vrlo značajan prinos obilježavanju 120-te obljetnice osnivanja Napretka kao temeljne kulturne ustanove bosanskohercegovačkih Hrvata. Posebno nadahnuto bilo je izlaganje Ante Zirduma koji je uz ostalo rekao da je od svega što je objavljeno o ratnom periodu jedino vrijedno ono što problem stradanja fokusira u duši umjetnika – kako je to učinio i Strikan, naglasivši da je, u tom smislu, riječ o knjizi kakvih u Bosni i Hercegovini ima izuzetno malo. Rekao je Zirdum i to da doživi istinsko olakšanje kad god stupi na ovdašnji prostor na kojem se ne osjeća teško breme međusobnoga ubijanja Bošnjaka i Hrvata, izražavajući svoj veliki pijetet za one koji su bili dovoljno mudri i odvažni da ne dozvole realizaciju tog zločinačkog scenarija.

Kombinirajući lične ljudske remniscencije na rat i čitanje pjesničkih i proznih sekvenci iz knjige, autor je na kraju ovu književnu soareju doveo do dirljivo emotivnih razina. Onaj ko sinoć nije bio u Centru – propustio je nezaboravne trenutke uznesenja kakve čovjeku može podariti samo vjerodostojna umjetnost, a nje nema i ne može je biti bez univerzalnohumanističke inspiracije kojom je prožeto i Strikanovo književno stvaralaštvo…

(Fotografije: Salih Ahmić)

Prethodna Promocija knjige “San mizantropa”

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.