Pod pokroviteljstvom Općine Tešanj, Centar je ovogodišnji 9. septembar Dan oslobođenja od fašizma obilježio organizacijom dva javna događaja.

Direktor sarajevskog Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli dr. Rasim Muratović je na tribini održanoj 7. septembra govorio na temu »Holokaust nad Jevrejima i genocid nad Bošnjacima«. Dr. Muratović je u svom izlaganju komaprirao Holokaust koji je počinjen nad Jevrejima 1933-1945. i genocid nad Bošnjacima 1991-1995. godine, ukazujući na istovjetnosti i razlike, a posebno naglašavajući da je u oba ova krvava događaja presudnu ulogu imala nacionalistička, odnosno rasna ideologija koju je prihvatila i u djelo provodila moderna država – u prvom slučaju nacistička Njemačka, a u drugom miloševićevska Srbija. Upozorio je i da srpsko negiranje genocida nad Bošnjacima ne može značiti ništa drugo nego namjeru da se isti zločin iznova počini ako se za to stvore odgovarajuće povijesne okolnosti.

Čestitavši praznik, na sam 9. septembar u Centru se prisutnima obratila pomoćnica Načelnika dr. Almina Alagić, a zatim je promovirana knjiga direktora Memorijalnog centra Srebrenica dr. Emira Suljagića »Geografija nestanka: Fragmenti iz razorene prošlosti« koju je objavilo »Vrijeme« iz Zenice. Ovo štivo je spoj memoaristike, svjedočenja, pripovjedne proze, esejistike, sociološke i politološke nauke, i u tom žanrovskom miksu predstavlja još jedan produkt autora koji se posvetio proučavanju ljudskog zla i genocida počinjenog nad Bošnjacima. Knjiga je predstavljena kroz dinamičan razgovor koji je sa Suljagićem vodio Kenan Efendić.

Prethodna Dan oslobođenja od fašizma

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.