Open Hours: Mon - Fri 8.00 am - 6.00 pm

Otvaranje izložbe grafike Antonije Gudelj

U petak 15. jula s početkom u 19 sati, uz otvorenje manifestacije Ljeto u Tešnju, u Centru će, pod pokroviteljstvom Općine Tešanj, biti otvorena i izložba grafike istaknute likovne umjetnice Antonije Gudelj. Riječ je o grafičkoj kolekciji »Semiotika u ribljem kolopletu riječi« koja je prethodno bila izložena u programu ovogodišnjeg Mostarskog proljeća.

“Jedna od najuglednijih grafičarki našeg vremena i našega okružja” (Dragan Marijanović), Antonija Gudelj rođena je u Imotskom. Diplomirala je 2000. na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, magistrirala je 2010. na postdiplomskom studiju Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu kod mentora akademika prof. Dževada Hoze, a trenutno radi doktorsku disertaciju pod mentorstvom prof. Amele Hadžimejlić-Kečo.

Antonija je docentica na grafičkom Odjelu na ALU Široki Brijeg, a do sada je mala 25 samostalnih izložbi, među kojima je i izložba grafičke mape »Vrtovi s onu stranu baštine« što je u Tešnju, također u našoj organizaciji, priređena u aprilu 2012. godine, kada su o umjetnici govorili (sada pokojni) fra Vendelin Karačić i Miralem Brkić, a izložbu je otvorio tada pomoćnik Načelnika, a danas Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

Na otvorenju izložbe govorit će Dragan Marijanović, ugledni i Tešnjacima dobro znani pisac iz Mostara, uz ostalo autor i knjige »Bosna kakvu manje znam – Tešanjski putopis« koju je Centar objavio 2007. godine.

Prethodna Knjige objavljene 2022. godine u našem izdanju

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.