Open Hours: Mon - Fri 8.00 am - 6.00 pm

MILO JUKIĆ: »PRIČE S AJFELOVOG MOSTA«

Uskoro u našoj izdavačkoj produkciji…


Narednih dana obradovat će nas i »Priče s Ajfelovog mosta«, knjiga Mile Jukića koja sadrži 17 priča, prethodno objavljenih na portalu Miljenka Jergovića, u rubrici Ajfelov most. To je druga knjiga ovoga renomiranog autora koja izlazi u izdanju Centra: njegovu stihozbirku »Ožiljci i brazgotine« objavili smo 2010. godine.

MILO JUKIĆ (Deževice kod Kreševa, 1966.) jedinstvena je pojava na obzoru naše suvremene kulture. On je romansijer, pjesnik, pripovjedač, historičar, etnolog, televizijski autor, putopisac, novinar, nakladnik, urednik, kulturni producent… Dosad je objavio sedam knjiga (romani, poezija i putopisno-dnevnička proza), kao i devet knjiga i brojne znanstvene radove iz povijesti i etnologije. Dobitnik je nekolikih značajnih nagrada i priznanja.

Iz recenzija knjige »Priče s Ajfelovog mosta«

PROF. DR. MUHIDIN DŽANKO: “Baš kao što je davno primijetio književni kritičar Pero Slijepčević – da su kod bosanskih pripovjedača glavni likovi kao po nekom kobnom pravilu vođeni svojom bujnom osjetljivošću – tako i u mnogim Jukićevim novelama/pripovijetkama glavni junaci stradavaju nošeni bujicom vlastite osjetljivosti i izdvojenosti iz sredine i vremena u kojemu obitavaju. Ta kobna osjetljivost i čudnovatost karaktera odlika je svih Jukićevih junaka, bez obzira na sredinu ili vrijeme u kojem žive. Ljudske sudbine – kako nam to plastično prikazuju Jukićeve priče – slične su od Sarajeva do Mletaka, od Kreševa do Rame, od Onogošta do poljskih sela u Galiciji.”

MILJENKO JERGOVIĆ: “Ovo je knjiga o smrti i o umiranju. I knjiga o neprestanom traženju svoga mjesta, u svijetu koji je istovremeno nepodnošljivo statičan, ali to čovjekovo mjesto ipak stalno izmiče, bježi mu kao nemirno tle pod nogama. […] Jukićeva knjiga nije zbirka priča, to je prilično čvrsta i koherentna knjiga, skoro pa i roman, koja je tematski povezana – onako kako su tematski povezane Kiševe ‘Grobnica za Borisa Davidoviča’ i ‘Enciklopedija mrtvih’, ali je, još intenzivnije i važnije, povezana jednim stilskim zahvatom, jednom istom mišlju o čovjekovoj sudbini.”

Prethodna MILJENKO JERGOVIĆ: IZLET U TEŠANJ, kratak izvještaj

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.