Open Hours: Mon - Fri 8.00 am - 6.00 pm

OTVORENJE LJETA U TEŠNJU I IZLOŽBE BILJANE VRBIĆ-MAČAK

U petak 19. jula s početkom u 18 sati u Centru će biti otvorena manifestacija Ljeto u Tešnju i izložba slika istaknute bosanskohercegovačke likovne umjetnice Biljane Vrbić-Mačak. O njenom stvaralaštvu govorit će također ugledni umjetnik Mustafa Faljić.

Biljana Vrbić Mačak rođena je u Zavidovićima, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1985. u klasi profesora Ljubomira Perčinlića, a postdiplomski studij kod istog profesora završila je 1990. godine na odsjeku za slikarstvo i stekla naziv magistra slikarstva. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici 2016. godine, obranivši disertaciju pod nazivom »Od umjetničkog ka dječjem stvaralaštvu«. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1987. godine. Više od 20 puta izlagala je smostalno u zemlji i inostranstvu, a kao priznata bosanskohercegovačka umjetnica sudjelovala je i na više od 150 zajedničkih izložbi.

SANELA NUHANOVIĆ: Promatrane u celini, ali i pojedinačno, slike Biljane Vrbić-Mačak su i kompozicijski i koloristički vrlo dinamične, snažnog vizuelnog intenziteta, koje će nesumnjivo probuditi u nama jedinstven užitak i doživljaj i time obogatiti naše iskustvo.

VOJISLAV VUJANOVIĆ: Biljana Vrbić-Mačak ne preslikava detalje izabranog objekta već te detalje apstrahira ili ih različitim stilizacijama dovodi do simbola. Simbol i irealnost konteksta se, potom sažimaju u novu realnost, realnost osobnosti, sopstvene punine, iz te punine se oslobađaju oblici kojima ona, potom, daje životvornu energiju.

ATIF KUJUNDŽIĆ: Kao obrazovana slikarica, Biljana Vrbić-Mačak kreće se tragalački i oslobođeno, intuitivno i sasvim izjednačena sa energijom boje i potezom kista, sa svojom prirodom koja traži odgovore balansirajući energetske i figuralne vrijednosti, nikad ne zanemarujući niti jednu likovnu mogućnost niti jedan poticaj svoga bića.

Dobro došli…

Prethodna TRIBINA O GENOCIDU U SREBRENICI

Copyright © 2023 Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj | Developed by Smart televizija d.o.o.